Βουλιάζουν στην λάσπη οι ζωές των προσφύγων – (φωτορεπορτάζ)

Στον φάκελο της υποψηφιότητας του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλαγια την θέση του επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει οπωσδήποτε να μπουν οι φωτογραφίες που αποτύπωσε ο φακός του astraparis.gr από την ΒΙΑΛ μετά την νεροποντή των τελευταίων ημερών.

Για ποια ανθρώπινα δικαιώματα να μιλήσει κανείς και να υποστηρίξει, επίσης, όταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, μωρά παιδιά, γυναίκες, άντρες βρίσκονται πεταμένοι στην κυριολεξία μέσα στην λάσπη, αφημένοι στην μοίρα τους, αφού πολιτική δεν υπήρχε και δεν υπάρχει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρυψε το πρόβλημα κάτω από το χαλί της, ρίχνοντάς το στα ανατολικά της σύνορα, η Αθήνα επίσης το έκρυψε εκτός κέντρου, στα νησιά της και εμείς με τη σειρά μας το πήραμε από την πόλη, από το κέντρο, για να μην βλέπουμε και «ζορίζονται» τα «φιλάνθρωπα» αισθήματά μας και πετάξαμε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους στις παρυφές της ΒΙΑΛ. Εκεί δεν ενοχλούν. Εκεί μπορούν να είναι ένα με τα λύματα, ένα με την λάσπη.

Οι σκηνές

vial 0085

Οι ρυθμοί εξέτασης των αιτήσεων ασύλου εξακολουθούν να είναι πολύ αργοί, οι αυξημένες ροές των προηγούμενων ημερών αλλά και το κλείσιμο της Σούδας έχουν γεμίσει ασφυκτικά την ΒΙΑΛ.

vial 0078

Εκτός καταυλισμού έχουν στηθεί σκηνές, που ευτυχώς έχουν τοποθετηθεί τουλάχιστον πάνω στα ξύλα και δεν εφάπτονται της λάσπης αν και μια δυνατή νεροποντή φτάνει για μετατραπεί η σκηνή σε βαλτότοπος. Εκεί σε αυτές τις σκηνές σε καιρικές συνθήκες που μέρα με τη μέρα χειροτερεύουν «φιλοξενούνται» περίπου 400 άτομα, οικογένειες με μικρά παιδιά, ήδη κάποια από αυτά έχουν αρρωστήσει από τη βροχή, το κρύο και την υγρασία του κάμπου του Χαλκειούς κατά τις βραδινές ώρες. Κι ακόμη η θερμοκρασία δεν έχει πέσει, ακόμη ο χειμώνας δεν ήρθε.

vial 0071

vial 0074

vial 0077

vial 0076

Το κολαστήριο

vial 0082

Το πραγματικό δράμα και οι τριτοκοσμικές εικόνες, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι κάπου στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εξαντληθεί η υπομονή αυτών των ανθρώπων που διαβιούν σαν να είναι ζώα σε σταυλισμό, είναι στην μεγάλη σκηνή.

vial 0084

Σε 240 τετραγωνικά μέτρα είναι στοιβαγμένοι στην κυριολεξία, πρόσφυγες άντρες και γυναίκες, γέροι και παιδιά από όλες τις φυλές, έχοντας ένα τετραγωνικό μέτρο προσωπικό χώρο, τόσο, όσο είναι το κρεβάτι τους και οι ιδιωτικές στιγμές όσο αυτές μπορούν να υπάρχουν σε τέτοιες συνθήκες εξασφαλίζονται χάρη σε κουβέρτες που παίρνουν το ρόλο του παραβάν ή της κουρτίνας. Πόσο να αντέξει κανείς σε ένα τετραγωνικό άραγε;

Τα λύματα

vial 0073

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης γίνονται ακόμη πιο άθλιες και ανθυγιεινές εξαιτίας των λυμάτων που φεύγουν ολοζώντανα από τις χημικές τουαλέτες κατά μήκος των σκηνών του καταυλισμού.

vial 0070

Το παιχνίδι

vial 0086

Χαρμολύπη, αυτό ήταν το συναίσθημα που κατακλύζει τον αυτόπτη μάρτυρα των πιτσιρικάδων που παίζουν ποδόσφαιρο. Η μπόρα πέρασε, έχει συνεστάξει και τα παιδιά η ελπίδα και η ζωή η ίδια είναι το παιχνίδι. το γηπεδάκι και το ποδόσφαιρο αποτελεί διέξοδο και διασκέδαση, κάτι που πραγματικά χρειάζονται.

vial 0076

Αν αυτή είναι η φιλόξενη χώρα και ευρωπαϊκή χώρα την οποία πρεσβεύουμε, μάλλον κάτι έχουμε καταλάβει λάθος. Αν αυτό για την κυβέρνηση και τον κ. Μουζάλα θεωρείται επιτυχία, τρομάζει κανείς να αναλογιστεί ποια θα είναι η αποτυχία.

Όσο για μας τους ίδιους, όσο συνεχίζουμε να ψάχνουμε και να πετροβολούμε όλους τους άλλους πλην της κυβέρνησης, όσο δεν απαιτούμε από τον διοικητή της ΒΙΑΛ να την λειτουργήσει σύμφωνα με όσα προστάζει ο νόμος, είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα.

Αυτή την εξαθλίωση είναι αδύνατο να την αντέξουν για πολύ οι 2.000 ψυχές που βρίσκονται εκεί μέσα. Πριν δούμε τα χειρότερα και πολύ πριν πέσει η θερμοκρασία και αντιμετωπίσουμε τον σκληρό χειμώνα, καλό είναι να διεκδικήσουμε έστω για όσο μείνουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ, να ζουν σαν άνθρωποι.

Η αποσυμφόρηση ας ξεκινήσει πρώτα από το μυαλό μας, βάζοντας σωστά τις προτεραιότητες κι ύστερα ας επεκταθεί και στα υπόλοιπα.

[ 33 επισκέψεις | 1 σήμερα ]

About The Author

Σχετικά videos

LEAVE YOUR COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.