Σπάζοντας το τσόφλι του αβγού του φιδιού

Συζητώντας με ένα φίλο εκπαιδευτικό για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της χρυσαυγήτικης συμμορίας έπαθα σοκ όταν μου είπε «Κολλητέ, πάλι καλά που οι μαθητικές εκλογές δεν γίνονται με κομματικά ψηφοδέλτια. Αν γινόντουσαν έτσι, οι φασίστες θα ήταν κυβέρνηση σε πολλά δημόσια σχολεία». Προφανώς, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να διαχειριστεί κανείς ένα τέτοιου είδους μήνυμα. Πώς είναι δυνατόν ρε γαμώτο να φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Παραμένουν ακόμη trendy ο Μιχαλολιάκος και τα πρωτοπαλίκαρά του;

Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως, διαχρονικά, ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αναπτύσσεται κοινωνικοπολιτικά εντός του βούρκου των «ιερών και όσιων» κηρυγμάτων του ελληνικού εθνικισμού. Ο λόγος εκατοντάδων μισαλλόδοξων ρασοφόρων σταθερά πότιζε και ποτίζει τους καρπούς που κληροδότησαν ανθρωπάρια όπως ο Μεταξάς, οι Χίτες και οι Απριλιανοί. Προφανώς, όλοι αυτοί οι παροικούντες τον εν λόγω βούρκο, βρίσκουν πλέον πολιτική εκπροσώπηση στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, μόνο τυφλός δεν αντιλαμβάνεται πως η δυναμική της χρυσαυγίτικης συμμορίας υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της «ιστορικής» της ρίζας.

Αναμφίβολα, απαραίτητο μεθοδολογικό εργαλείο στην μελέτη του «φαινομένου» της Χρυσής Αυγής είναι η ανάλυση της τρέχουσας οικονομικοκοινωνικής πραγματικότητας. Ο απόλυτα βάρβαρος τρόπος με τον οποίο η ελληνική κοινωνία οδηγείται στην χρεοκοπία, προκειμένου να προστατευτούν τα συμφέροντα ξένων και ντόπιων τραπεζιτών, σοκάρει. Μπορεί να μην πιάνουν τις επιδόσεις του Σαλόθ Σαρ, κατά κόσμον Πολ Ποτ, που με μια του απόφαση γύρισε την Καμπότζη στον χρόνο μηδέν οδηγώντας στον θάνατο το 25% του πληθυσμού, όμως οι μπουρζουάδες Βρυξελλών και Αθηνών κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να γυρίσουν την χώρα τουλάχιστον 60 χρόνια πίσω, οδηγώντας ένα αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού στην ανεργία και ένα πολύ μεγαλύτερο στην ανέχεια. Η νεοφιλελευθέρως ξεκληριζόμενη κοινωνία αναζητά απεγνωσμένα μια «ρουλέτα ανατροπής» και επειδή το κόκκινο διατίθεται σε πολλές και «δύσπεπτες» αποχρώσεις, φαντάζει ευκολότερο να ποντάρει στο μαύρο.

Ένα διαρκώς διευρυνόμενο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται πως ξεχνά ό,τι στην ιστορική διαδρομή των ανθρώπινων κοινωνιών δεν ανετράπη ποτέ κάποιο status quo διά του «πονταρίσματος» σε κάποιο «άλλο». Το «ποντάρισμα», ακόμα και στο κόκκινο, δεν θα συνιστούσε ανατροπή! «Το να αποφασίσεις ποιος να αποφασίζει δεν συνιστά πραγματική απόφαση» όπως εύστοχα παρατηρούσε ο Καστοριάδης. Ωστόσο, ο νεοέλληνας, ως γνήσιος χρεοκοπημένος τζογαδόρος, προτιμά να αναζητήσει την παρέα των μπράβων που του υπόσχονται να κάνουν γυαλιά καρφιά το καζίνο για λογαριασμό του από το να αμφισβητήσει την ίδια την έννοια του τζόγου.

Σε αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό των νεοελλήνων θεωρώ πως θα πρέπει να αναζητηθεί η ρίζα της δυναμικής της φασιστικής συμμορίας. Επί δεκαετίες η ελληνική κοινωνία ηθικά, πολιτικά και οικονομικά «ποτίστηκε» με ένα ιδιόμορφο πηκτό μείγμα κομφορμισμού και οπορτουνισμού. Παραφράζοντας τον σπουδαίο Ιταλό καλλιτέχνη – και ακόμη σπουδαιότερο άνθρωπο – Giorgio Gaber, o νεοέλληνας «ποτίστηκε» να είναι πάντα με το μέρος του «σωστού». Όταν είναι να σκεφτεί, «ποτίστηκε» να σκέφτεται πάντα με τον τρόπο που έχει ακούσει. Όταν θέλει να διαμορφώσει άποψη, «ποτίστηκε» να βλέπει το δελτίο των οκτώ. Έμαθε να είναι ένας άνθρωπος που κινείται εντελώς χωρίς βαρύτητα. Έμαθε να γλιστρά μέσα στη θάλασσα των όχλων και της πλειοψηφίας. Όσο διάστημα αυτή η στάση απέναντι στη ζωή εξασφάλιζε την «προκοπή», προσαρμόζονταν χωρίς να νοιάζεται και πολύ, ζώντας μέσα στον «παράδεισό» του. Τώρα, που μάλλον τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένο, με θλίψη διαπιστώνει κανείς πως ακόμη και η όποια αντίδρασή του είναι βουτηγμένη στο ίδιο «μολυσμένο» μείγμα.

Όχι δεν είναι μέλη των ταγμάτων εφόδου όλοι όσοι επέλεξαν να ψηφίσουν την συμμορία της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές ή όλοι εκείνοι που σκέφτονται να το πράξουν στις επόμενες. Εντούτοις, δεν έχουν κανενός είδους ενδοιασμό να γίνουν και δυστυχώς διαθέτουν όλη την απαιτούμενη υποδομή!

 

του Γιώργου Τζαννετάτου

[ 261 επισκέψεις | 1 σήμερα ]

About The Author

Σχετικά videos

LEAVE YOUR COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.