Συλλογή υπογραφών για να μην αναγορευτεί ο Άνθιμος επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης του τμήματος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας».

Ο Άνθιμος είχε εναντιωθεί σθεναρά στην ίδρυση της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ. Μάλιστα, σε εκδήλωση με καλεσμένο τον Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, ο Άνθιμος είχε δηλώσει: «Πρόκειται για εγκληματική προσπάθεια. Είναι δυνατόν να συνυπάρξει το Ισλάμ, η χειρότερη απειλή στον κόσμο που τρομάζει την Οικουμένη, με τη χριστιανική θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αν ναι, τότε σε δύο χρόνια οι Τούρκοι θα καυχιούνται ότι έφτασαν ως τη Θεσσαλονίκη». Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη δέχτηκε στο γραφείο του τον αρχηγό της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο και τη σύζυγο του και βουλευτή του μορφώματος, Ελένη Ζαρούλια.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του ψηφίσματος, ο Άνθιμος Κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους και στοχοποιεί κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και γενικά παρουσιάζει τη χριστιανική αγάπη ως αυτή να είναι επιλεκτική.

Μπείτε εδώ αν θέλετε να ψηφίσετε.

Εαν είστε ακαδημαϊκά μέλη του ΑΠΘ εδώ 

Αναλυτικά το σκεπτικό του ψηφίσματος

H επιτιμοποίηση ενός προσώπου είναι κορυφαία ακαδημαϊκή στιγμή για κάθε Τμήμα και για κάθε Πανεπιστήμιο. Η απόδοση αυτής της τιμής μέσω της εκφώνησης του Laudatio περιποιεί τιμή στο πρόσωπο αλλά ταυτοχρόνως ανεβάζει το κύρος του ιδρύματος. Επίτιμοι Διδάκτορες γίνονται διακεκριμένοι επιστήμονες αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης. O κατάλογος των τιμηθέντων δηλώνει τον τρόπο που το ίδρυμα αντιλαμβάνεται και νοηματοδοτεί την επιστήμη, τις τέχνες, την πολιτική, εντέλει την κοινωνία.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση επιτιμοποίησης του μητροπολίτη Ανθίμου διότι ο συγκεκριμένος μητροπολίτης χρησιμοποιεί τον εκκλησιαστικό άμβωνα ως πολιτικό βήμα και προβάλλει τις προσωπικές του απόψεις, συχνά διχαστικές και μισαλλόδοξες, που δεν συνάδουν με τον ρόλο και τη θέση του. Κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους και στοχοποιεί κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Γενικά, παρουσιάζει τη χριστιανική αγάπη ως αυτή να είναι επιλεκτική. Επιπλέον, παρεμπόδισε, ευτυχώς ανεπιτυχώς, την ίδρυση Προγράμματος Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας.

Καλούμε τις πρυτανικές αρχές όχι μόνο να μη συμμετέχουν στην εκδήλωση αλλά και να αποτρέψουν τον ευτελισμό της διάκρισης του επίτιμου διδάκτορα του Α.Π.Θ. με την απονομή του στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Πηγή : TPP

 

[ 721 επισκέψεις | 1 σήμερα ]

About The Author

Σχετικά videos

LEAVE YOUR COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.