Απαντητική επιστολή παραγωγών/αλληλέγγυων ΕΡΤ: Το «μαύρο» που δεν είναι μαύρο και άλλες ασυναρτησίες στα ραδιοκύματα

Ως απάντηση στο κείμενο της ΕΡΤ Χανίων ( με νέο συντονιστή τον κ. Γ. Κτιστάκη) όπου καταγγέλλονται ως συκοφαντικά τα δημοσιεύματα των παραγωγών/αλληλέγγυων της προηγούμενης βδομάδας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν υπήρξε ποτέ “μαύρο”, επειδή οι εκπομπές που κόπηκαν δεν ήταν εργαζόμενων της ΕΡΤ.

Εσείς, πόσες αποχρώσεις του ΜΑΥΡΟΥ γνωρίζετε;

Ας αποσαφηνίσουμε λοιπόν σημασιολογικά την έκφραση «πέφτει μαύρο» όταν χρησιμοποιείται σε ένα Μέσο ενημέρωσης. Σημαίνει πολύ απλά ότι κόβεται με τρόπο άμεσο και χωρίς διάλογο ή περιθώριο αποχαιρετισμού-αποφώνησης μια εκπομπή. Ανεξαρτήτως ποιος ή ποια την κάνει. Δεν ορίζει το χρώμα της παράταξης ή κόμματος την απόχρωση του ΜΑΥΡΟΥ αλλά η ίδια η πράξη. Όταν κάποιος κόβει με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο μια εκπομπή θεωρείται ΜΑΥΡΟ!

Συμπέρασμα πρώτο: το ‘μαύρο’ δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο όσων αμείβονται για την εργασία τους. ****

Πάμε στην επόμενη λέξη. Ναι, οι παραγωγοί που τις έκαναν, δεν ήταν εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Για την ακρίβεια, εργαζόντουσαν (καθώς η καταβολή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων για την παραγωγή έργου ορίζεται ως εργασία) στο κτήριο της ΕΡΑ Χανίων χωρίς μισθό για να ακούγονται κι άλλες φωνές πέρα από το Αθηναϊκό πρόγραμμα, για να ακούγονται και όσα απασχολούν την κοινωνία (τοπική ή μη) πέρα από την πρωινή ζώνη.

Δεν είχαν όλοι οι περιφερειακοί σταθμοί την ευτυχή πολυτέλεια ενός τέτοιου δυναμικού για να αναπτύξουν ένα δικό τους πρόγραμμα πέρα από τις αναμεταδόσεις.  Για το λόγο αυτό, οι παραγωγοί αυτοί – παρότι η ΕΡΤ μας ενημερώνει ότι δρούσαν ‘σαν’ παραγωγοί της ΕΡΤ, δηλαδή φερόμενοι ως κάτι που δεν ήταν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς αντιμετωπίζει το ρόλο της στην κοινωνία η Δημόσια Ελληνική Ραδιοφωνία – αξίζουν μιας αξιοπρεπούς αντιμετώπισης πόσο μάλλον αφού «εργαστήκανε» με πάθος  για να ξανανοίξει η ΕΡΤ με τους εργαζόμενούς της και να κρατηθεί ένα σταθμός ζωντανός με δική του φωνή.

Συμπέρασμα δεύτερο: η απαξίωση της εργασίας των ακροατριών/ακροατών παραγωγών με σκοπό αυτή να παρουσιαστεί ως μη εργασία είναι ένα τουλάχιστον θλιβερό επιχείρημα από πλευρά της Δημόσιας ΕΡΤ. **

Επιπροσθέτως, η ασυνάρτητη αφήγηση που υφαίνεται από την ΕΡΤ συμπεριλαμβάνει και τη γνωμοδότηση της Νομικής της Υπηρεσίας. Η δημοσιοποιημένη γνωμοδότηση της Νομικής υπηρεσίας της  και η ερμηνεία της από την ίδια την ΕΡΤ απέχουν κατά πολύ. Ρητά αναφέρει πως το μοναδικό εμπόδιο της πραγματοποίησης εκπομπών «από τρίτα πρόσωπα» είναι το αν, δυνητικά, μπορεί να περιέχουν μηνύσιμο ή αντίθετο προς τις οδηγίες του ΕΣΡ περιεχόμενο και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνονται παρουσία δημοσιογράφου της ΕΡΤ.

Συμπέρασμα τρίτο : Υπήρξε κάποιο πρόβλημα στο περιεχόμενο των εκπομπών που κόπηκαν; Οι ηχογραφημένες μπορούσαν να ελεγχθούν εκ των προτέρων ενώ στις ζωντανές ήταν πάντα ένας εργαζόμενος της ΕΡΤ παρών. Σε παρέμβασή του ο κ.Μιχάλης Μεσσήνης (νέος υποδιευθυντής Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ) ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν υπάρξει αγωγές κατά περιεχομένου για εκπομπές της ΕΡΤ Χανίων. ***

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, με λουκέτο στην πόρτα της ΕΡΑ Χανίων και παρουσία αστυνομίας, η εκπομπή της δημοσιογράφου Σοφίας Θεοδωράκη (μέχρι πρότινος συντονίστριας προγράμματος στην ΕΡΑ Χανίων), έδωσε το μικρόφωνο σε αλληλέγγυους/ες-παραγωγούς και κόπηκε στα μισά πριν προλάβει να ολοκληρωθεί…

Το φλέγον ζήτημα του πλήγματος που δέχεται η συμμετοχή πολιτών στο πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας μας κάνει να ανησυχούμε για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Ενώ το ίδιο μαύρο έπεσε και στον Βόλο με 13 εκπομπές ακροατριών-ακροατών, σε δύο μέρες διευθετήθηκε και οι εκπομπές ξαναξεκίνησαν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Στα Χανιά γιατί δεν έγινε το ίδιο;

Συμπέρασμα λοιπόν τέταρτο και τελευταίο: Παρόλο το λουκέτο στην ΕΡΤ Χανίων, τις αποχωρήσεις από την ERTopen, την «κωφεύουσα» Διεύθυνση ειδήσεων της  ΕΡΤ, το κόψιμο των εκπομπών σε Χανιά, η ΕΡΤ θέλει να παρουσιάζεται ως η φωνή της κοινωνίας. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Μία δημόσια ραδιοφωνία που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες-ακροατές της, ανοιχτή στην κοινωνία και στην κάθε κοινωνική ομάδα,  οφείλει να μείνει μακρυά από κομματικά συμφέροντα που αποφασίζουν και διατάζουν δίνοντας έτσι τον λόγο στους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν τον δημόσιο χαρακτήρα της : Άμεση αναμετάδοση των εκπομπών που η τοπική και όχι μόνο κοινωνία είχε αγκαλιάσει με ιδιαίτερη αγάπη.

Οι παραγωγοί-ακρoατές/άτριες

ΥΣ. Σε επιστολή του με το βαρύγδουπο τίτλο “Η αλήθεια για τα γεγονότα στην ΕΡΤ Χανίων” * (12.11.2017), ο κ. Γιάννης Κτιστάκης δυστυχώς για εκείνον αντιφάσκει. Μας εξηγεί πώς ενώ δεν έχει βγει όπως λέει η γνωμοδότηση από την νομική υπηρεσία (η οποία έχει δημοσιοποιηθεί κιόλας) υπάρχει τελικά διαδικασία , την οποία αναλύει λεπτομερώς,  για την οποία όμως δεν μας κάλεσε να μιλήσουμε πριν κόψει τις εκπομπές. Επίσης δηλώνει το προσωπικό του παράπονο για την εκπομπή του που πήγε σε ζώνη χαμηλής ακροαματικότητας μάλλον αλλά δεν μας εξηγεί γιατί αυτό είναι επιχείρημα για να κοπούν οι εκπομπές μας. Επιτίθεται προσωπικά σε εργαζόμενη της ΕΡΤ ενώ δεν θελήσαμε σε καμία περίπτωση να ασχοληθούμε με τα ενδοεργασιακά του σταθμού, προσωπικές έχθρες και δεν είμαστε υποκινούμενοι από κανέναν ή καμία. Δημιουργεί εντυπώσεις για την ποιότητα των εκπομπών μιλώντας για αόριστες αγωγές. Ας  διευκρινίσει αν έχει ακούσει κάποια εκπομπή μας- ποιο ήταν το πρόβλημα επί του περιεχομένου και κατά πόσο αντιβαίνει τον κώδικα δεοντολογίας. Στον διάλογο που πήγαμε να κάνουμε βρήκαμε λουκέτο και αστυνομία, περιμένει να δείξουμε κατανόηση;  Όσο για τον τοπικισμό του και την έννοια του πολιτισμού που προάγει φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο υποτιμάει τους ακροατές.

https://www.facebook.com/ekpompesakroatriwnertchanion/

Χρήσιμες διευθύνσεις:

* Υπο τον τίτλο “Η αλήθεια για τα γεγονότα στην ΕΡΤ Χανίων” ο προιστάμενός της κ.Γιάννης Κτιστάκης σε επιστολή του αναφέρεται στα τελευταία γεγονότα στον ραδιοφωνικό σταθμό στην Σούδα.

 

** Παρασκευή, 10.11.2017 – Στην εκπομπή της Ελένης Ανδριανού στην ERTopen καλεσμένοι αλληλέγυοι από την ΕΡΑ Χανίων.(ηχητικό)

*** Στις Συχνότητες Μιας Σύγκρουσης | Εκπομπή Βαβυλωνία 10/11  (ηχητικό)

**** Τάδε έφη, Paket: ” Σήμερα στις 10 το βράδυ εκτάκτως εκπομπή Roundabout απ’ τα βουνά, όπου θα μιλήσουμε για το νέο μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά και για τις εξελίξεις στο θέμα, την εβδομάδα που πέρασε. ” (ηχητικό)

[ 106 επισκέψεις | 1 σήμερα ]

About The Author

Σχετικά videos

LEAVE YOUR COMMENT

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.